KIADÓ LAKÁSOK BALATONLELLÉN
Nyaraljon családjával és barátaival Magyarországon Balatonlellén a Balaton déli partján kertes családi házainkban!

Nyugodt környezetben felhőtlen szórakozási lehetőségek, kitűnő programok közül választhatnak a strandolás mellett: városnézés mini vonattal, lovaglás, Gokard vezetés, cirkusz megtekintése, vidámparki szórakozás, sétahajózás a Balatonon, különféle vízi sportolási lehetőségből lehet választani, horgászni lehet napi jeggyel éjjel-nappal partról és hajóról. Utazási irodáknál lehet befizetni busz kirándulásokra: Budapest megtekintése, puszta barangolása étkezéssel egybe kötve."Szeretettel köszöntjük városunkban!"

Balatonlelle Somogy megyében, a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik. Vasúton, a 7-es és 67-es műúton személygépkocsival és busszal egyaránt kényelmesen megközelíthető.
Lellén két benzinkút segíti az autók forgalmát, valamint szervízszolgáltatása is igénybe vehető.
A Balaton vizén sűrű hajóközlekedés bonyolítja le a forgalmat, melynek vérkeringéséban Lelle is fontos szerepet tölt be.

A magyar tenger déli partján


A Balaton a legsekélyebb tavak egyike, ezért fürdőzésre kiválóan alkalmas. A bársonyos vízben a hosszabb úszás sem fárasztó. Rekkenő nyári napokon a víz hőmérséklete 24-26C között változik. A levegő tiszta, pormentes. A fülledt időszak rövid ideig tart, a könnyű parti szél a páratelt levegőt fellazítja.
A tó gyógyhatását fokozza a napfény, mely élénkíti a vérképzést és az anyagcserét, mélyebbé teszi a légzést.
Szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltünnek Lelle partján a strandolók, s még szeptemberben is találkozhatunk a víz szerelmeseivel.

Balatonlellén található a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, melyet árkay Bertalan műépítész tervezett. Belső díszítése, egyedülálló festett üvegablakai, az oltár feletti mozaik és az itt őrzött festmények minf páratlan művészi értékeket képviselnek. Parkjában Lékay László bíboros-herceg-prímás szobra áll. (Balatonlelle, Kossuth L. u. 81.)
Az 1700-as évek végén épült parasztház ad otthont a Kapoli Múzeumnak (Balatonlelle, Kossuth L. u. 35.). A földszinten két állandó kiállítás keretében idősebb és fiatalabb Kapoli Antal somogyi pásztor-faragómesterek, kiváló népművészek munkái, és Rodin tanítványának Ligeti Miklós szobrászművésznek alkotásai tekinthetőek meg.
A múzeum tetőtéri galériájában neves kortárs művészek időszakos kiállításaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Gróf Somssich Pongracz afrikai trófeagyüjteményét mutatjuk be a 2000. nyarán nyílt Afrika Múzeumban. A számtalan kapitális trófeát felvonultató állandó kiállításban kultikus szobrok, eredeti használati tárgyak és Közép-Afrika teljes élővilágát bemutató fotók és illusztrációk is helyet kaptak. Az egyedülálló magángyüjtemény idegen nyelvű ismeretterjesztő anyaggal is várja a látogatókat egész éven át.

Kirándulásra fel!

A településhez tartozó Kishegyen a szőlőművelés és termelés a legfontosabb ma is, azonban kellemes kirándulási és pihenési lehetőséget is biztosít a turistáknak sajátos hangulatával, festői panorámájával. A közel 200m magas hely tetején a barokk időkből származó kis műemléki kápolna áll és vele szemben az 1700-as években épült vincellér lakás és pince. A települést és a szőlőhegyet szilárd burkolatú út köti össze.
A szőlőhegy felett helyezkedik el a mintegy 136 ha területű turisztikai célra kialakított parkerdő.
A hegy lábánál a lovaglást kedvelőknek érdemes megállni. A gondosan kialakított lovaspálya számtalan versenynek ad otthont, díjugrató és fogathajtó bajnokságokat tartanak itt.
Budapest felé indulva az M7-es útról leágazó bekötő úton juthatunk el Rádpusztára, ahol hamisítatlan magyaros hangulat és vendéglátás várja az érdeklődőket. Az itt található lovascentrum és vendéglő kicsik és nagyok kedvence egyaránt. A lovasprogramok mellett megismerhetőek itt a hagyományos magyar állatfajták, a vendéglő alatt húzódó pincében pedig megkostolhatóak a környék jellemző borai.
Rádpusztán található még a XIII. sz-ban épült késő-román templom feltárt romja is, mely nyáron zenés kamaraesteknek ad otthont. A pusztát övező lápos erdő a vad, érintetlen természet kedvelőinek ajánlott.

Programajánló

A balatonlellei nyár lüktető mediterrán hangulatú központja a Sz. István tér. Esetenként több ezer ember gyűlik össze, hallgatva az amatőr együttesek koncertjeit a szökőkút körül, vagy éppen vásárlásra csábítja őket a térből kiinduló üzletsor, de népszerű színfoltjai a térnek a portrérajzolók is.
A gyerekek legnagyobb örömére a városban egész nyáron át működő cirkusz és vidámpark üzemel, melyek tartalmas kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
A kulturális programok között bárki találhat kedvére valót: a komolyzeét kedvelők számára minden héten orgonakoncert kerül megrendezésre a római katolikus templomben, míg a könnyedebb műfajok kedvelői a művelődési ház szabadtéri színpadának koncertjei és előadásai közül válogathatnak.
Állandó fesztiválok teszik mind emlékezetesebbé a lellei nyarat: Júliális és halászléfőző verseny, Balatonlellei Borhét és Miss Balaton Szépségverseny, Augusztus 20-i vizifelvonulás és tüzijáték, Szüreti Felvonulás és mulatság.

Balatonlelle a Dél-balatoni Borút állomása

Villáműző Szent Donálnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezik meg a lellei szőlősgazdák minden év augusztusában a Lellei Borhetet.
A vendégeket az egész héten tartó hazai magyar és nemzetközi folkór legjavából álló műsorcsokor szórakoztatja. A turisták eközben megkóstolhatják a minőségi lellei borokat. A borsátrak gyűrűjében az étkek nagy választékát is megtalálják. Csülökhegyek, sonka és kolbászhalmok illatos, ízes kavalkádja, csodálatos savanyúságok közül választhatnak a magyaros ízeket kedvelők.
A műsorok szüneteiben pedig a népművészet mestereinek remekeiből vásárolhatnak emléknek valót: cserépedényeket, fafaragásokat, hímzett terítőket vagy mézeskalácsszívet. A hangulatos estéket mindig közös tánc, a táncház zárja.